Csatlakozz a közösségi energia-forradalomhoz!

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátai nemzetközi szervezettel közösen arra kéri Önt, hogy az alábbi petíció aláírásával támogassa az egyre növekvő éghajlatvédelmi mozgalmat és a közösségi energia-forradalom ügyét!

A PETÍCIÓ HÁTTERE:

2015 decemberében az ENSZ klímacsúcson Párizsban a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek. A jelenleg asztalon levőnél azonban nagyobb, igazságosabb vállalások és elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához, a fejlődő országok klímavédelmi segítéséhez és az energia-forradalomhoz, azaz hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba.

Egyre több lakos és közösség, szerveződés hallatja szavát és vesz részt a gyakorlati éghajlatvédelemben, azaz mutat példát az energia-forradalomban energiatudatos életmódjában, háztartásában, településén. Ezért Párizsig a Föld Barátaival együttműködésben eljuttatjuk a lakosok, közösségek üzeneteit a döntéshozóknak, hogy a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkáját a jelenleginél jobban segítsék elő Párizsban és azon túl. A fenti petíción túlmenően közösségi és egyéni üzeneteket is gyűjtünk. Párizs csak a kezdet: 2016-ban is folytatjuk helyi, országos és nemzetközi szinten munkánkat.

Korábbi petíciók

A nigériai Ogonilanden még mindig drámaiak a környezeti körülmények a Shell 50 évig tartó olajkitermelése után. Segíts felszólítani a vállalatot, hogy tegyen végre eleget kötelességének és tisztítsa meg a területet! A Te aláírásodra is szükség van!

Két évvel ezelőtt az ENSZ Környezetvédelmi Programja egy konkrét javaslatokat tartalmazó listát adott ki, amely arra szólította fel a Shellt és a nigériai kormányt, hogy tisztítsák meg Ogonilandet. A Föld Barátai Nigéria jelentse szerint a Shell nem tesz eleget a föld és víz megtisztítása érdekében.

A Shell a legnagyobb külföldi olajcég Nigériában. Az olajóriás évtizedek óta termeli ki az olajat az országban, amely katasztrofális következményekkel járt a környezet és a lakosság szempontjából. Az olaj a dél-nigériai Ogoniland területét szennyezte a legsúlyosabban: az olaj beszivárgott a vizekbe és a korábban termékeny talajba, ezen kívül az olajszennyezések a mangrove erdőket is drámaian károsították.


2011 augusztusában, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) mérföldkőnek számító jelentést adott ki a Niger-deltában folyó olajkitermelés következményeiről. A több mint 50 éve folyó olajkitermelés eredményeként Ogoniland erősen szennyezett. A legtöbb területen a lakókörnyezetet csupán egy hatalmas léptékű tisztítás állíthatja helyre: a szennyezett talaj felső rétegét ki kell cserélni tiszta földre, a szennyezett ivóvízforrásokat le kell zárni, a lakosságnak tiszta ivóvizet kell biztosítani, és a mangrove erdőket újra kell erdősíteni csemeték ültetésével.

Azonban a Shell eddig szinte semmit nem tett annak érdekében, hogy Ogoniland ökoszisztémáját helyreállítsa: rengeteg területet, folyót és tavat még mindig vastag olajréteg borít. A korábban sokak számára megélhetést nyújtó haltenyésztés mára a legtöbb helyen lehetetlenné vált.

Legfőbb ideje, hogy a Royal Dutch Shell minden lehetőt megtegyen annak érdekében, hogy meggyorsítsa és hatékonyabbá tegye Ogoniland megtisztítását. Csatlakozz kampányunkhoz! Kérd a Shellt, hogy takarítson fel maga után!

A petíció lezárult.

« vissza