Cserélj! Adakozz! Kreatívkodj! (CSAK FARSANG)

2013.01.23.
Hetedik alkalommal szervezi meg a greenland csoport civil társaság a pénz nélküli csere-bere piacot, ahol jó állapotú, felnőtt és gyerek ruha, cipő, kiegészítők, könyv, dvd és háztartási cikk cserélhető a behozott holmikért kapott kupon ellenében.


tovább »

A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása

2012.03.19.
A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek.
tovább »

67 szervezet fordult az RMDSZ-hez Verespatak védelméért

2011.11.21.
67 magyar civil szervezet Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéhez címzett levélben szorgalmazza, hogy a párt ne menjen szembe választási ígéreteivel, és az RMDSZ-es vezetésű minisztériumok ne engedélyezzék a cianidos verespataki és csertési aranybánya beruházásokat.
tovább »

Az anyagi javak túlzott fogyasztása fenyegeti a világ vízkészleteit

2011.11.07.
A Föld Barátai nemzetközi hálózat és hazai szervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai államok pazarló erőforrás-használatára hívja fel ismét a figyelmet. Egy friss tanulmány szerint eltúlzott fogyasztásunk a vízkészletek csökkenésére is drasztikus hatással van: 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 9 liter vizet használunk el ill. összességében 140 liter vízre van szükség egy csésze kávé élvezetéhez.
tovább »

A Nabucco gázvezeték továbbra is saját, rossz útját tapossa

2011.10.25.

A természetvédők szerint nem indokolt a Nabucco projekt megvalósítása

A Fenntarthatóság Felé Egyesület (FFE) által készített és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), valamint a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) által támogatott, napokban megjelent kiadvány sorra veszi a Nabucco gázvezeték által okozott előnyöket és hátrányokat. Mivel a hátrányokból sokkal több jutott az Európai Bizottság által is támogatott vezetéknek, ezért az anyag végkövetkeztetése egyértelmű: nincs szükség erre a projektre.

tovább »

77 erdélyi civil szervezet a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védelmének visszaállítását követeli

2011.08.04.
A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaterve immár egy évtizede aggodalommal tölti el és intenzíven foglalkoztatja a romániai civil szférát és közvéleményt. A gigantikus bányaterv a kezdetektől fogva számos környezeti, műemlékvédelmi, jogi és emberjogi, gazdasági, erkölcsi problémát és kockázatot vetett fel.
tovább »

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

2011.06.21.

Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

tovább »

Üzemanyagok minőségéről szóló irányelv rendelkezéseinek bevezetése és az olajhomokból előállított üzemanyagok

2011.05.10.
Az üzemanyagok minőségéről szóló, 2009/30/EC irányelv (Fuel Quality Directive) bevezetésével kapcsolatosan az Európai Bizottság még nem hozta nyilvánosságra az irányelv üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátására vonatkozó konkrét javaslatát. Ennek egyik oka a magas karbon-intenzitású olajhomokkal kapcsolatos viták elhúzódása. Connie Hedegaardnak, az Unió klímapolitikai biztosának az Európai Parlamentben március 23-án tett kijelentése szerint a javaslat hamarosan megszületik, és az vonatkozni fog az olajhomokra is.
tovább »

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség

2011.04.26.

Több mint 130 civil szervezet energiapolitikai javaslatai

Huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Április 26-án délelőtt, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából rendezett utcaszínház keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére.

tovább »

Civil szervezetek fellépése multinacionális vállalatok pénzügyi manipulációi ellen

2011.04.12.

Öt civil szervezet az OECD irányelvek megsértésének gyanúja miatt panaszt nyújtott be a Glencore International AG és a First Quantum Minerals vállalatok ellen.

2011. április 12-én a SHERPA (Franciaország), a Center for Trade Policy and Development (Zambia), a Berne Declaration (Svájc), a l’Entraide Missionnaire (Kanada) és a Mining Watch (Kanada) panaszt nyújtottak be a svájci és a kanadai nemzeti hatóságokhoz a Glencore International AG és a First Quantum Minerals Ltd. ellen a multinacionális vállalatokra vonatkozó OECD irányelvek megsértésének gyanúja miatt.

tovább »

REACH

2011.03.08.

Elgondolkodtató, hogy ismereteink bővülésével egyre több vegyi anyagról bizonyosodik be, hogy a korábban feltételezettnél jóval nagyobb veszélyt jelentenek ránk és környezetünkre. A tömeges mennyiségben használt vegyi anyagok mintegy 80 százalékát sosem vizsgálták abból a szempontból, hogy az emberekre nézve rákkeltő hatásúak-e, illetve okoznak-e károsodást a szaporodásban vagy az utódokban.

tovább »